Zařaďte ořechy na svůj jídelníček!

walnut-1213037_640

Určitě už jste slyšeli o tom, že ořechy mají mnoho blahodárných účinků. V kulturistice se většinou považují za zdroj kvalitních nenasycených tuků. Existuje mnoho druhů ořechů a ať už jsou to vlašské, lískové, pistáciové nebo kešu ořechy, všechny z nich jsou prospěšné pro naše zdraví. Pojďme si o nich tedy říct víc.

V oříšcích můžete najít různé minerální látky, vitamíny, vlákninu a další prvky. Jsou zdrojem hořčíku, draslíku, selenu, vápníku, fosforu a dalších prvků. Najdete v nich i vitamín E. Díky těmto látkám pak ořechy působí dobře na nervovou soustavu nebo kardiovaskulární systém. Navíc, jak je mezi studenty známo, ořechy mají dobrý vliv na paměť. Z hlediska fitness je nejlepší konzumovat neupravená jádra ořechů, je lepší vyhnout se ochuceným, praženým a jinak upraveným ořechům.

Mandle
Mandle můžete najít v mnoha pokrmech, ať už jsou to různé dorty, sladké dezerty nebo mezi vegany známé mandlové mléko. Zajímavostí je, že mandle jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů fosforu a vápníku. Kde si myslíte, že najdete více vápníku? V klasickém mléku nebo v mandlích? Možná budete překvapeni, ale více vápníku je v mandlích, problém je však, že mandle se většinou konzumují v menším množství.

100 gramů mandlí obsahuje 26 gramů bílkovin, 7 gramů sacharidů a 56 gramů tuků.

Pistácie
Určitě znáte pistáciovou zmrzlinu, ale víte, kde pistácie rostou? Mezi hlavní producenty pistácií patří USA, Írán a Turecko. Pistácie mají nazelenalou barvu a pokud chcete rozpoznat ty nejkvalitnější, platí pravidlo, že čím je plod zelenější, tím je lepší. Jedná se o oříšky, které obsahují největší množství železa. Jsou však bohaté i na draslík, hořčík, vápník a fosfor. Zajímavostí je, že pomáhají například i při léčbě anémie či žloutenky.

100 gramů pistácií obsahuje 20 gramů bílkovin, 25 gramů sacharidů a 50 gramů tuků.

snacks-1025396_640

Vlašské ořechy
Kdo by neznal vlašské ořechy, které jsou v tuzemsku velmi rozšířené. I tyto ořechy samozřejmě působí pozitivně na lidské zdraví. Vlašské ořechy jsou zdrojem antioxidačního hormonu melatoninu, který nepřímo pomáhá ke snížení rizika rakoviny nebo například Alzheimerovy choroby.

100 gramů vlašských ořechů obsahuje 16 gramů bílkovin, 14 gramů sacharidů a 63 gramů tuků.

Lískové ořechy
V České republice jsou rozšířeny i lískové ořechy a byla by tak škoda je opomenout. Tyto ořechy jsou druhým nejbohatším zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin (prvním nejbohatším zdrojem jsou vlašské).

100 gramů lískových ořechů obsahuje 15 gramů bílkovin, 17 gramů sacharidů a 61 gramů tuků.

hazelnut-1098181_640

Kokosové ořechy
Kokosové ořechy jsou trochu atypické svou velikostí, ale zároveň i tím, že jsou vyplněny kokosovou vodou. V kokosové vodě můžete najít draslík, vitamín B a vitamín C. Nejčastěji se konzumuje bílá dužnina nacházející se pod tvrdou skořápkou. Dužnina však není moc dobře stravitelná, a proto by se kokos neměl konzumovat společně s mléčnými výrobky či vejci. V poslední době je dosti oblíbené i kokosové mléko, které se vyrábí louhováním čerstvého kokosu.

100 gramů kokosového ořechu obsahuje 4 gramy bílkovin, 14 gramů sacharidů a 35 gramů tuků.

Zmínil jsem pět různých druhů ořechů a samozřejmě bych mohl pokračovat, protože jich existuje o něco více. Na závěr bych chtěl však říci, že každý druh ořechů obsahuje něčeho více a něčeho méně. Nejlepší je typy ořechů střídat, čímž zvýšíte jejich pozitivní vliv na váš organismus. Ani s ořechy byste to však neměli přehánět. Ideální je denně konzumovat kolem 30 gramů ořechů, jde ale o velmi hrubé nastínění. Záleží na tom, jaký jste somatotyp a podobně. V každém případě byste ořechy určitě měli zařadit na svůj jídelníček!

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>