Základní informace o tucích

healthy-fats

Určitě často slyšíte rady o tom, jak byste se měli stravovat. Zejména kolik bílkovin nebo sacharidů je optimální konzumovat. Ano, bílkoviny a sacharidy jsou důležité, ale tuky, které jsou trochu odsunuty do pozadí, mají ve fitness také svoje místo. Jedná se o důležitou složku stravy úspěšných kulturistů, a proto byste ani vy neměli tuky podceňovat.

Je potřeba si uvědomit, že zjednodušeně řečeno existují tuky „dobré“ a tuky „špatné“. Těmi „dobrými“ tuky jsou nenasycené mastné kyseliny a těmi „špatnými“ nasycené mastné kyseliny. Pojďme si jako první říci něco o těch „špatných“ tucích.

Nutno dodat, že právě i nasycené mastné kyseliny by měly být složkou vaší stravy. Označení „špatné“ je tedy velkou generalizací. Negativní účinky se u nasycených mastných kyselin totiž projevují při nadměrné konzumaci. A k čemu může při nadměrné konzumaci dojít? Například k problémům se srdcem, například k infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhodě a takto by se dalo pokračovat. Samozřejmě, že musí docházet k dlouhodobé a nadměrné konzumaci těchto tuků. Tyto tuky by se měly konzumovat zhruba v poměru 1 (nasycené mastné kyseliny) : 2 (nenasycené).

Kde „špatné“ tuky najdete? Většinou v různých sladkostech, zákuscích, tučném mase, sádle nebo v některém pečivu.

A jelikož jsem úvod článku zjednodušil na to, že existují tuky „špatné“ a „dobré“, musím dodat, že existují i tuky „nejhorší“. Nejhorší jsou trans mastné kyseliny, které vznikají při úpravě rostlinného oleje na pevnou konzistenci. Jedná se o ztužené tuky. Trans mastné kyseliny mají velmi negativní vliv na zdraví. Jsou obsaženy většinou ve sladkostech.

HE_Stock-Trans-Fats_s4x3

Zdravý životní styl jde však ruku v ruce s těmi „dobrými“ tuky, a proto si o nich pojďme něco říci. Nenasycené mastné kyseliny se dělí na mononenasycené a na polynenasycené. Mononenasycené mastné kyseliny najdete například v mandlích, avokádu nebo olivovém oleji. Polynenasycené mastné kyseliny se pak dále dělí na omega-3-polynenasycené a omega-6-polynenasycené mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny najdete například v rybách, vlašských oříšcích nebo sóje. Omega-6 mastné kyseliny najdete ve slunečnicových semínkách, kukuřici, ale také ve vlašských oříšcích a sóje. Samozřejmě uvádím jen pár příkladů.

A jaké je optimální množství tuků, které byste měli přijímat? U běžných lidí se doporučuje, aby tuky tvořily zhruba 25 až 30 procent jejich stravy. Při posilování by toto číslo mohlo být o trochu nižší – o cca 5 až 10 procent, ale samozřejmě to nemusí být pravidlem. Ideální je přijímat i nasycené mastné kyseliny, ale jak jsem psal v menším množství (již zmíněný poměr 1:2, může být i 1:3).

Možná vás také zajímá, jaký tuk používat při vaření. Nebudete-li na oleji smažit, ale bude sloužit například k dochucení různých zeleninových salátů a podobně, pak se jako ideální jeví extra panenský olivový olej, v poslední době zažívá velký boom i kokosový olej, lněný olej a různé oleje z ořechů. A na smažení? Nejlepší je se smažení vyhnout, pořídit si teflonovou pánev, na které se vám jídlo nepřipálí a bude zdravé.

Olive-Oil

O tucích byste tedy neměli přemýšlet jako o něčem, co vám bude škodit a budete kvůli tomu přibírat tukovou hmotu, ale jako o něčem, co je podstatné pro vaše zdraví. Dříve byly tuky v kulturistice odsouvány do ústraní, protože se moc nevědělo o jejich pozitivních účincích. Nezapomínejte na to, že důležité jsou převážně nenasycené mastné kyseliny, ale v menší míře byste měli přijímat i nasycené mastné kyseliny. A nesmíte zapomínat na to, že budete-li „špatných“ tuků konzumovat moc, nejspíše to vašemu zdraví nepřinese nic dobrého.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>