Stévie aneb přírodní náhražka cukru

health-benefits-of-stevia

Slyšeli jste už o rostlině nazývané stévie, která se používá jako náhražka cukru? Jedná se o tropickou rostlinu, která dorůstá do výšky 50 až 100 centimetrů. Stévie pochází z Paraguaye, kde roste v nadmořských výškach od 300 metrů. Tato rostlina se přezdívá také jako například sladká tráva nebo Sugar Baby. Pojďte si o ní přečíst více.

Před pár lety se o stévii téměř nevědělo a v dnešní době je vidět všude. Některé společnosti přidávají toto přírodní sladidlo do svých limonád, občas se objevuje v doplňcích stravy, jako jsou například proteiny a podobně. Lidé totiž v poslední době více než umělá sladidla vyhledávají sladidla přírodní, které ve většině případů nepřináší tolik zdravotních rizik.

Zajímavé je, že až do roku 1994 byla stévie zakázána, protože byla považována za potenciálně nebezpečnou. A to kvůli pochybně vedenému výzkumu. V roce 2006 se však udělaly nové kvalitní studie, díky kterým mohla Světová zdravotnická organizace stévii povolit k volnému užívání. V Evropské Unii bylo toto sladidlo povoleno dokonce až v roce 2011.

V každém případě se dá říci, že stévie je skvělou náhradou cukru. Toto přírodní sladidlo (extrakt ze stévie zvaný steviol-glykosidy) je zhruba třistakrát sladší než cukr. Jedinou nevýhodou oproti cukru, kterou mají snad všechna sladidla, je to jakou má tato rostlina chuť. Chuť stévie totiž není totožná s cukrem a můžete v ní cítit trochu lékořicové pachuti. Proto ji některé společnosti do svých limonád přidávají společně s jinými sladidly.

Výhodou je, že stévie nemá prakticky žádné kalorie, takže budete-li touto rostlinou nahrazovat vysokokalorický cukr, může vám to pomoci ke zhubnutí. Navíc se nemusíte bát zubního kazu, stejně tak je stévie vhodná i pro diabetiky.

Mnoho lidí tvrdí, že raději konzumují přírodní sladidla, než sladidla umělá, která jsou podle nich nebezpečná. Vyšly však řady výzkumů o umělých sladidlech a těžko se dá určit, na které straně je pravda, protože byly prováděny za různých podmínek a s různým množstvím. V menším množství se však není čeho bát. Stévii navíc mohou konzumovat i osoby trpící fenylketonurií, které se musí vyhýbat sladidlu zvanému aspartam.

Stévie pravděpodobně podporuje činnost slinivky břišní a pomáhá tak při diabetu druhého typu. Navíc by měla chránit před vysokým krevním tlakem a povzbuzovat trávení.

Například v Jižní Americe tuto rostlinu ke slazení čaje používají i někteří Indiáni. Dokonce ji používají i při pálení žáhy. Někteří z nich ji i pravidelně žvýkají a prakticky netrpí kazivostí zubů. Kromě toho je stévie dost populární například v Japonsku a některých dalších asijských zemích.

Tato rostlina se dá navíc jednoduše vypěstovat i v České republice. Z jedné vypěstované rostliny můžete získat až 500 gramů sušených lístků. Listy však můžete konzumovat i čerstvé nebo je zmrazit. Otázkou ale je, zda se pěstování stévie vyplatí. 100 gramů jejího extraktu (prášku), který je třistakrát sladší než cukr vás totiž přijde maximálně na 500 korun. Stejně tak si můžete zakoupit sušené listy stévie nebo tekutý extrakt.

Dry-Stevia-Leaves

Je potřeba si však uvědomit jednu věc – stále se jedná o sladidlo. A nadměrná konzumace sladidel nemusí být tím pravým ořechovým. Hodně lidí si pak myslí, že mohou pít a jíst cokoliv, když v tom není cukr. To je však obrovský omyl. Pokud chcete zhubnout, nevyřeší to pouze stévie, ale dobře vypracovaný jídelníček. Jídelníček, který bere v úvahu, že ke zhubnutí je potřeba, abyste vydávali více kalorií, než přijmete.

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>