Proč nejíst rychlé cukry?

soda-master

Většina z vás už pravděpodobně ví, že pokud se věnujete fitness, měli byste jít rýži, těstoviny, brambory a podobné přílohy obsahující sacharidy. Zamýšleli jste se však někdy nad tím, co je vlastně vůbec špatného na bílém pečivu nebo třeba oplatkách? V tomto článku se dozvíte, jak to vlastně s těmi sacharidy je.

Komplexní versus jednoduché cukry
Sacharidy se dělí na rychle (jednoduché cukry) a pomalu vstřebatelné (komplexní) a právě toto rozdělení je pro fitness jídelníček velmi důležité. Rychle vstřebatelné sacharidy jsou sacharidy, které jsou velmi rychle vstřebávány ze zažívacího traktu. Pomalu vstřebatelné sacharidy se vstřebávají ze zažívacího traktu postupně.

Rychle vstřebatelné sacharidy
Rychlé sacharidy naleznete například v mléčné čokoládě, různých oplatkách, limonádách, ale i bílém pečivu. Co je na nich špatného? Jelikož se tyto cukry rychle vstřebávají ze zažívacího traktu, vede to k prudkému nárůstu hladiny glukózy v krvi. Současně s tímto nárůstem dochází k vyplavení určitého množství inzulínu, který reguluje hladinu cukru v krvi. Nedostatek inzulínu vede k onemocnění diabetes mellitus 2. typu neboli cukrovce. Máte-li v krvi nadbytek cukrů, pak je tento nadbytek díky inzulínu ukládán do tukové tkáně jako zásobárna energie. A většina z vás chce mít pravděpodobně atletickou postavu – tudy tedy cesta rozhodně nevede.

Dalším problémem je to, že potraviny, které obsahují rychlé sacharidy často obsahují i jiné nezdravé látky. Příkladem mohou být například různé nekvalitní tuky, například ztužený palmový tuk. Koupíte-li si v obchodě nějaké sušenky, ve většině případů v nich najdete právě ztužený palmový tuk. Tady se pak dá těžko říci, zda je horší ztužený palmový tuk nebo rychlé cukry – obojí je pro vaše tělo špatné a když to navíc kombinujete, tak je to celkem sebevražda.

Dá se říci, že pokud zastáváte zdravý životní styl, pak byste se nezdravým jednoduchým cukrům měli úplně vyhnout. Když už si budete chtít dopřát nějakou nezdravou sladkost a budete chtít zhřešit, pak je ideální tyto potraviny konzumovat po nějaké náročné, nejlépe aerobní fyzické aktivitě.

Dávejte si pozor hlavně na limonády, které sice vypadají, že moc cukru neobsahují, přitom 100 mililitrů limonády obvykle obsahuje kolem 10 gramů cukru. Vypijete-li tak litr limonády, je to jako kdybyste snědli 100 gramů cukru, což je opravdu hodně. A pokud si kupujete různé light limonády, pak zase konzumujete nezdravé umělé sladidlo aspartam, které je podle různých výzkumů velmi nezdravé.

Co tedy jíst?
Jak jste asi pochopili, jednoduché cukry nejsou tou správnou cestou. Pokud chcete mít kvalitní jídelníček, pak se nabízí mnoho různých potravin. Sacharidy můžete získávat například z rýže, těstovin, celozrnného pečiva, brambor a podobně.

Věčné dilema aneb bílá rýže nebo hnědá rýže
Často se mluví o tom, že hnědá rýže je zdravější, protože není průmyslově zpracovaná. Podle výzkumů bývá vysoká konzumace bílé rýže spojována se vznikem diabetu, zatímco hnědá rýže hladinu cukru v krvi snižuje a zároveň tak snižuje i riziko diabetu. Na druhou stranu je bílá rýže velmi dobře stravitelná a je to jedno z nejlépe trávených jídel na světě, to se o hnědé rýži říci nedá. Záleží však na vašem těle, a proto je potřeba vyzkoušet, zda vaše tělo hnědou rýži tráví dobře nebo ne. Pro a proti by se jak u hnědé, tak bílé rýže dalo najít několik. Nedá se obecně říci, co je lepší, a proto je asi nejlepší naslouchat svému tělu.

108790
Podobným dilematem je i problém celozrnné nebo klasické těstoviny. Obojí má opět své pro a proti. Stejně jako u rýže je tak nejlepší řídit se svým tělem.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>