Jíst stravu bohatou na ovoce a zeleninu je důležité pro dobré zdraví. Zjistěte, proč je lepší přijímat přírodní živiny než doplňky stravy.
Pokud jsme to, co jíme, tak by součástí našeho jídelníčku mělo být také hodně ovoce a zeleniny, v závislosti na počtu kalorií, které potřebujeme.
Živiny v čerstvém ovoci a zelenině spolupracují
Podle dostupných studií z posledních let bylo zjištěno, že vitamínové doplňky neposkytují stejné výhody, které vytvářejí potraviny. Potraviny jsou nejlepším zdrojem živin, protože obsahují přirozeně se vyskytující složky, jako jsou karotenoidy a flavonoidy.
Kromě látek, které již známe, obsahuje ovoce a zelenina mnoho dalších látek, které nedokážeme ještě zjistit. Živiny, které potraviny obsahují, jsou konzumovány společně a podporují tak zdraví. Jíst špenát bohatý na železo či pomerančovou šťávu s vitamínem C je skvělé pro lidi, kteří trpí na nedostatek železa (mladé ženy především).
Ovoce a zelenina může zabránit mnoha nemocem
Ovoce a zelenina může snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice, diabetu či některým typům rakoviny. Vztah mezi ovocem a prevencí rakoviny je těžké dokázat, avšak dle několika studií se snížilo riziko rakoviny příjmem listové zeleniny, brokolice či zelí.
Ovoce a zelenina jsou skvělé pro sledování vaší hmotnosti
Ovoce a zelenina mají nízký obsah tuku a kalorií, vážou na sebe vodu a obsahují vlákninu, která způsobuje pocit plnosti. To je zvláště užitečné pro dietu.
Naplňte žaludek ovocem a zeleninou
Při přidávání ovoce a zeleniny do svého jídelníčku pamatujte, že každá odrůda je kořením života. Je důležité jíst odrůdy různých barev, protože jednotlivé druhy nabízí různé živiny. Správný počet porcí ovoce a zeleniny závisí na vaší denní potřebě příjmu kalorií. Nejjednodušší způsob je jíst ovoce nebo zeleninu při každém jídle či občerstvení.
jeto na prd