K čemu je energetická hodnota potravin?

2-ovoce-zelenina-a-vitaminy

Jedná se o množství energie, které se uvolní při spalování potravin. Základní jednotkou energie je kilojoule – (kJ). Dříve byla jako základní jednotka užívána kilokalorie. (kcal). (1kcal = 4,2 kJ)

Jídlo, které po celý den přijímáme, by nám mělo poskytnout dostatek energie nejen pro základní látkovou výměnu, udržení tělesné teploty a růst našeho těla, ale také pro trávení potravin a veškerou činnost, kterou po celý den vykonáváme. Z toho vyplývá, že naše potřeba energie se odvíjí od náročnosti práce, naší fyzické aktivity, typu naší postavy, ale také od teploty prostředí. Například sportovec, který je zvyklý na každodenní velkou fyzickou aktivitu, musí mít také velký energetický příjem, aby jeho tělo bylo schopné zátěž akceptovat.

V případě, že chceme zhubnout, bychom neměli zapomenít přizpůsobit i energetickou hodnotu potravin, které sníme, a to na hodnotu 50 – 100 kJ na kilogram naší optimální tělesné hmotnosti. Po dobu, kdy se rozhodneme shazovat přebytečné kilogramy, je vhodné omezit naše energetické příjmy a naopak zvýšit energetické výdaje.

Náš každodenní jídelníček by měl obsahovat základní živiny ve vyváženém množství. Přibližně v poměru 25-30% bílkovin, 25-30% tuků a cca 50% by měly tvořit sacharidy. Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na dostatek vitamínů, minerálních látek a vlákninu.

    • TUKY – nejvydatnější zdroj energie pro naše tělo, slouží i jako zásobárna energie. Tukové kalorie se nejsnáze mění na podkožní tuk a naše tělo je spaluje pomaleji než ostatní, protože pro spalování tuků je nutný dostatečný přísun kyslíku k buňkám Nadbytečná vrstva tuku tento přísun značně znemožňuje a naše tělo se dostává do bludného kruhu, až vzniká nadváha nebo obezita. Neznamená to, že bychom měli konzumaci tuků úplně vynechat, právě naopak! Jsou pro nás velmi důležité, ale musíme dávat pozor na jejich množství a skladbu. Doporučený denní příjem tuků je 40-50g. Potraviny bohaté na množství tuku jsou například rostlinné oleje (olivový atd.), ořechy, máslo, ale také mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku nebo vaječný žloutek.
    • BÍLKOVINY- základní stavební živiny pro růst a vývoj a řadu důležitých funkcí jako jsou homeostáza – stálost vnitřního prostředí našeho organismu, tvorba žaludečních šťáv, enzymů a hormonů v těle, ale také se podílí na udržování rovnováhy vody v těle nebo na obranyschopnosti organismu. Denní příjem bílkovin je u dospělého člověka do 1g na 1kg tělesné hmotnosti. Potraviny obsahující velké množství bílkovin jsou luštěniny, ořechy, libové maso, hlavně drůbež a ryby, nízkotučné mléčné výrobky a vaječný bílek.
    • SACHARIDY – jsou pro nás okamžitým zdrojem energie. Jako zásobárna energie jsou uloženy ve formě glykogenu v játrech a ve svalech a podílí se také na stavbě chrupavek. Můžeme je rozdělit na jednoduché sacharidy a složité sacharidy Ty první jsou okamžitým zdrojem energie, protože se rychle vstřebávají, ale brzy opět pocítíme hlad. Mezi jednoduché sacharidy patří například ovoce, med, cukr nebo sladkosti typu čokoláda, bonbóny nebo sladké nápoje. Druhou velkou skupinou sacharidů jsou složité sacharidy – ty dodávají energii pozvolna a dlouhodobě, takže nás spolehlivě zasytí. Jsou to například cereálie, zelenina, rýže nebo těstoviny.

PŘÍKLADY ENERGETICKÝCH HODNOT NĚKTERÝCH POTRAVIN A NÁPOJŮ:

1. (1 ks) banán – 463,2Kj
2. (1 krajíc) chléb konzumní – 510 kJ
3. (1ks – 42g) rohlík – 588 kJ
4. (20g) máslo na chléb – 614kJ
5. (1 hrnek – 220ml) káva s mlékem bez cukru -143kJ
6. (100g) brambory vařené bez slupky -280 kJ
7. (150g) kuřecí maso – 709,5kJ
8. (1 ks) jablko – 260kJ
9. (1 plátek – 15g) šunka vepřová -112, 65 kJ
10. (200 ml) – víno suché bílé – 440 kJ

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>