Jaké ovoce jíst při dietě ?

nizkokaloricke ovoce

Pokud jste v dietě, nemusíte ze svého jídelníčku odstraňovat ovoce. Zmíním zde 6 druhů ovoce, které můžete zařadit do jídelníčku při jakékoliv dietě.

Ovoce je chutné a výživné. Je to dobrý zdroj vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů, které vám pomohou udržet vaše tělo v nejlepší formě. Ovoce je však také zdrojem cukru, takže pokud si lidé musí hlídat příjem sacharidů, často vyškrtnou právě ovoce.

A aby to bylo ještě komplikovanější, bylo zjištěno, že fruktóza v určité míře přispívá k obezitě a k srdečním chorobám. Výzkum se však zaměřoval na limonády a na junk food. Přírodní cukry v potravinách, jako je ovoce nemají tak negativní vliv na zdraví, jako sladidla používané v různých lidmi zpracovaných jídlech.

Pokud si hlídáte svůj příjem cukru, je dobré vědět, které ovoce obsahuje sacharidů nejméně. S těmito znalostmi budete hned o něco dál!

1) Olivy – 0 gramů cukru na ½ šálku
Věděli jste, že olivy jsou ovoce? Jako třešně a meruňky jsou olivy součástí květiny. V tomto případě jde o květ na olivovníku. Tak se do toho pusťte, můžete experimentovat s mnoha různými odrůdami oliv – např. Kalamata nebo Nicoise.

Tyto slané plody jsou navíc skvělým zdrojem antioxidantů. Antioxidanty jsou známé tím, že jde o primární obranu proti mnoha různým chorobám. Navíc vám pomohou zlepšit regeneraci po tréninku.

2) Avokádo – 1 gram cukru na 1 avokádo
Stejně tak jako u oliv si na avokádo pravděpodobně nevzpomenete, nenapadne vás, že jde o ovoce. Avokádo je však tak botanicky klasifikováno a obsahuje velmi málo cukru. Milovníci guacamole (avokádový pokrm) mohou být nadšeni. Může se chlubit obsahem mono nenasycených tuků, vlákniny, mnoha vitamínů a minerálů.

Vědci z Ohio State University navíc zjistili, že pokud je avokádo konzumováno například s mrkvemi a rajčaty, může zvyšovat absorpci beta karotenu, což může přilepšit vitamínu A. Vitamín A je nezbytný pro silnou imunitu.

3) Rebarbora – 1 gram cukru na 1 šálek
Je na čase zmínit rebarboru, zvláště pokud si hlídáte příjem sacharidů. Hlavní chloubou rebarbory je velké množství vitamínu K, které obsahuje. Vyšší příjem vitamínu K pravděpodobně zvyšuje kognitivní funkce, které jsou stále více důležité s tím, jak stárneme. Čerstvá rebarbora bývá k dispozici na jaře. V některých obchodech ji můžete najít také mraženou.

Rebarbora

4) Brusinky – 4 gramy cukru na 1 šálek
Brusinky by tu měly být celoročně, ne pouze v prázdninové sezoně. Kromě překvapivě nízkého obsahu cukru má toto ovoce velkou antioxidační sílu.

Studie z časopisu Journal of Nutrition poukazuje na to, že pokud každý den konzumujete nízkokalorický brusinkový džus (bez přidaného cukru), je menší šance, že vás zasáhne nějaká kardiovaskulární choroba – například citlivost na inzulín, diastolický krevní tlak, zánět těla a podobně.

Další výhodou brusinek je velké množství vitamínů C a vlákniny.

5) Maliny – 5 gramů cukru na 1 šálek
Určitě není od věci mít maliny stále po ruce, ať už čerstvé nebo zmražené v mrazáku. Maliny obsahují více vlákniny než borůvky nebo jahody – 8 gramů na šálek.

Vláknina může také ovlivňovat množství „dobrých“ bakterií ve vašem těle. Pokud budete přijímat hodně vlákniny, bude to prospívat „dobrým“ bakteriím. Nebudete se tak muset bát různých kardiovaskulárních chorob. Dalšími možnostmi jsou jahody nebo ostružiny.

6) Kiwi – 7 gramů cukru na 1 kiwi
Toto ovoce dřív nebylo moc známé, ale nyní už ho seženete téměř v každém obchodě. Kromě nízkého obsahu cukru obsahuje velké množství vitamínu C. American Journal of Clinial Nutrition zjistil, že vyšší příjem vitamínu C z ovoce a zeleniny může snížit riziko koronárních problémů a předčasného úmrtí.

Kiwi navíc pomáhá k lepšímu spánku. Studie z Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition poukazuje na to, že konzumace dvou kusů kiwi hodinu před spánkem, může zlepšit jeho kvalitu. A to se může vyplatit, pokud jste unaveni po tréninku.

kiwi

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>