Cukr aneb „bílý jed“

sugar

V poslední době se dost mluví o škodlivosti cukru. Slyšeli jste už, že cukr je tichý zabiják, nejužívanější droga, bílý jed a podobně? Pojďte si přečíst, proč má cukr takovou pověst a dozvědět se, proč byste se mu vlastně měli vyhýbat.

Cukr v současné době naleznete ve většině sladkých jídel, nejvíce se ho však zkonzumuje v podobě různých slazených limonád. Například v 1 litru Coca-Coly najdete 27 kostek cukru. Kromě limonád jsou však zrádné i různé slazené čaje. A kupujete-li si „light“ limonády, vaše tělo to stejně jako cukr taktéž zrovna neocení. Limonády s označením „light“ většinou obsahují umělá sladidla aspartam a acesulfam K, která mají stejně jako cukr negativní účinky na lidské zdraví. To by však bylo na další článek.

sugar-cubes-in-glass_cropped
Přestože je dnes cukr nejznámějším sladidlem, v historii to tak rozhodně nebylo. Cukr se v českých zemích poprvé objevil v dobách Karla IV. a byl velice drahý, ze začátku byl dokonce považován za lék. Běžnou potravinářskou komoditou se stal až ve 2. polovině 19. století, kdy se začalo s jeho průmyslovou výrobou. Přestože si lidé dříve nečistili zuby, frekvence zubního kazu byla nižší než v současnosti. A cukr má na současném stavu samozřejmě velký podíl. Už z tohoto se dá usoudit, že cukr není zrovna přirozenou složkou lidské stravy.

Na cukru vzniká závislost
To, že na cukru vzniká závislost rozhodně není mýtus. Italský výzkum vedený profesorem farmakoterapie z univerzity La Sapienza, Lucem Steardem poukazuje na to, že při vysazení cukru se objevují abstinenční příznaky. Tento výzkum byl prováděn na krysách. V určitých cyklech bylo krysám podáváno jen sladké a chutné jídlo, poté však byla nasazena přísná dieta. Krysy ztrácely motivaci a jedly méně. Hlavní je však to, že u krys se objevily abstinenční příznaky, které se projevují jak u zvířat tak u lidí, když jim odejmeme návykové látky.

Cukr snižuje imunitu
Zvýšená konzumace rafinovaného cukru snižuje schopnost bílých krvinek pohlcovat bakterie a to až na pět hodin od požití sladkého jídla. Přidá-li se k časté konzumaci sladkého jídla stres, pak mohou přijít velké nepříjemnosti. Stres má totiž taktéž negativní vliv na naši imunitu. Tato kombinace je tedy dost nebezpečná.

Cukr a jeho negativní dopad na naše zdraví
Cukr způsobuje mnoho nemocí a chorob. Začít by se dalo obyčejným akné a skončit můžeme klidně rakovinou. Škodlivost cukru je přesto podceňována. Někteří lékaři dokonce říkají, že podávání cukru malým dětem je dost nebezpečné. Rafinovaný cukr má mít vliv nejen na jejich fyzické zdraví, ale i například na rozvoj jejich inteligence. Toto je však potřeba brát s rezervou, rodiče podávající svým dětem mnoho pokrmů s rafinovaným cukrem většinou neřeší zdravý jídelníček. Svým dětem tak dopřávají nejen jídla s velkým obsahem cukru, ale i další nezdravá jídla. A to jde pak ruku v ruce.

Cukr pak dále urychluje stárnutí – vede k povislé kůži. Může způsobovat onemocnění dásní. Některým lidem zvyšuje krevní tlak a s tím i spojené riziko cévní mozkové příhody a různých srdečních chorob. A takto by se dalo pokračovat. A podle některých studií může mít cukr například vliv i na deprese.

Jak to řešit?
Nejlepší je snažit se příjem cukru co nejvíce omezit. Pokud nevíte, čím budete sladit, pak se nabízí mnoho alternativ. Může to být med, který má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Stejně tak to mohou být různé sirupy, ať už javorový nebo agávový sirup. Zde si můžete o alternativách cukru přečíst více: http://fitness-fight.cz/8-alternativ-nezdraveho-cukru/

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>