Batáty – sladké brambory

recipe-oh-so-sweet-potatoes

Batáty v poslední době nabírají na oblibě a není se čemu divit. Sladké brambory jsou totiž potravinou, která obsahuje nejen méně kalorií, ale i více vitamínů než klasické brambory. Samozřejmě to však neznamená, že byste se měli vzdát klasických brambor, ty mají také mnoho výhod, třeba to že jsou cenově dostupnější.

Sladké brambory původně pocházejí z Ameriky a překvapivě nejsou pravým bramborům botanicky příbuzné. Batáty se dají pěstovat i v našich podmínkách.

VITAMÍNY A MINERÁLY
Rozdíly v obsahu vitamínů mezi klasickými bramborami a batáty nejsou moc velké, až na obsah vitamínu A, kterého sladké brambory obsahují mnohonásobně více než brambory klasické. Batáty také obsahují několikrát více sodíku a vápníku. Je tedy vidět, že sladké brambory jsou o něco výživnější.

Například zmiňovaný vitamín A neboli betakaroten je určitou prevenci před vznikem některých druhů rakoviny. Jak už jsem zmínil, batáty jsou plné tohoto vitamínu. Jeden průměrně velký batát obsahuje zhruba 200 doporučené denní dávky betakarotenu.

CENA
Cena batátů je poměrně vysoká a většinou zaplatíte kolem 50,- Kč za 1 kilogram, což je v porovnání s klasickými bramborami několikrát více. Občas se však dá narazit na slevu a batáty seženete třeba za poloviční cenu. V dnešní době se sladké brambory dají sehnat téměř v každém větším hypermarketu a jsou stále dostupnější.

CHUŤ
Některým lidem batáty prostě nechutnají kvůli jejich nasládlé chuti. Pokud jste člověk, který nerad kombinuje sladké jídlo se slaným, pak vám pravděpodobně nebude chutnat kombinace batátů a masa, není to však rozhodně pravidlem a nejlepší bude, když je prostě vyzkoušíte.

Samozřejmě také záleží na jejich úpravě a pokud je budete upravovat na poprvé, nemusí to vydařit, tak jak si představujete. Když však už budete vědět, jak na to, chuť bude zase o úroveň výš.

DRUHY
Je potřeba  upozornit na to, že existují 2 druhy batátů, které můžete najít i v nabídce hypermarketů. Prvním druhem jsou červené batáty, které jsou vhodné na vaření a pečení a dalším druhem pak žluté, které jsou vhodné spíše ke smažení nebo do růných těst. Problémem je, že dokud batát nerozkrojíte nepoznáte, o který druh se vlastně jedná.

PŘÍPRAVA
Existuje mnoho způsobů, jak se dají batáty připravit. V dnešní uspěchané době chce však skoro každý ušetřit co nejvíce času, a proto zmíním způsob, který je časově nenáročný. Jak na to? Batáty neloupejte, pouze je omyjte pod vodou. Pak je buď můžete rozkrojit na půl nebo na kolečka, pokapat olivovým olejem a dát do trouby. Pokud jste je nakrájeli na kolečka, budou hotové během 20 až 30 minut, pokud pouze na půlky pak si počkáte možná i hodinu.

Batáty však můžete samozřejmě i uvařit, klidně i ve slupce. Po uvaření pak slupku oloupete a můžete udělat třeba salát z batátů. Další možností je sladké brambory grilovat. Na internetu je řada receptů a rozhodně se tak nebojte s úpravou batátů experimentovat.

20150923-Thanksgiving-spread-vicky-wasik-004-choose-sides-thumb-1500xauto-427609

ZÁVĚR
Rozhodně sladké brambory vyzkoušejte. Nabízí alternativu ke klasickým bramborám a jsou chuťově celkem odlišné. Pokud si chcete trochu zpestřit jídelníček, pak jsou batáty vhodné právě pro vás. Neznamená to ale, že byste se měli vzdát klasických brambor, které jsou taktéž zdravé a výživné. Navíc za ně neutratíte tolik jako za batáty, pokud si je tedy nezačnete pěstovat.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>