8 druhů zeleniny, které obsahují hodně bílkovin

2-ovoce-zelenina-a-vitaminy

Bílkoviny nemusíte konzumovat jen ve formě masa. V tomto článku vám dám možnost zjistit, které druhy zeleniny obsahují hodně bílkovin. A nemluvím o tom, že zeleninu zapijete nějakým proteinem. V následujících odstavcích zmíněná zelenina se nemusí párovat ani s masem, jak si asi myslíte. Prostě a jednoduše zde dnes uvedu, jaké druhy zeleniny jsou sami o sobě plné bílkovin.

Dal jsem dohromady seznam 8 druhů zeleniny, které vám dodají nejvíce bílkovin.

1) SOJOVÉ BOBY
Sojové boby mají více bílkovin, než jakýkoliv jiný druh fazolí. Asi 250 gramů vařených sojových bobů obsahuje kolem 25 gramů bílkovin – zhruba stejné množství bílkovin obsahuje 150 gramů kuřecího masa. Ještě důležitější je, že sojové boby obsahují plnohodnotné bílkoviny. Kromě sojových bobů obsahuje plnohodnotné bílkoviny ještě Merlík čilský (pokud se bavíme o rostlinných bílkovinách).

Ve 100 gramech syrových sojových bobů je 30 gramů sacharidů a 20 gramů tuku. Navíc obsahují nerozpustnou vlákninu, které podporuje kvalitní trávení, dále obsahují nenasycené tuky, které podporují zdraví srdce.

Obsah bílkovin: 36,5 gramů (100 gramů syrových sojových bobů)

2) EDAMAME
S těmito malými lusky plných proteinů jste se už možná setkali, přinejmenším byli servírovány na vašem talíři, společně se sushi ve vaší oblíbené japonské restauraci. Pravděpodobně jste nebrali ohled na to, že by tyto lusky mohly být tolik bohaté na bílkoviny. Nenechte se však zmást malými rozměry a věřte, že neuděláte chybu.

Edamame jsou nezralé sojové boby, vaří se nebo dusí v lusku. 100 gramů těchto syrových lusků obsahuje asi 11 gramů bílkovin. Doporučuji vám tyto lusky zkombinovat s vaším hlavním proteinovým jídlem.

Obsah bílkovin: 11 gramů (100 gramů syrových lusků)

3) ČOČKA
Od fazolí až k cizrně, fazole jsou skvělým zdrojem rostlinných proteinů. Pokud přejdu k luštěninám, čočka je vítězem. 100 gramů neuvařené čočky obsahuje 25 gramů bílkovin a 353 kalorií.

Čočka je také výborným zdrojem vlákniny a obsahuje velké množství mikroživin – kyselinu listovou, thiamin, fosfor a železo. Čočku můžete dávat do různých studených salátů, do polévek nebo ji dokonce kombinovat s masem.

Obsah bílkovin: 25 gramů (100 gramů syrové čočky)

4) BROKOLICE
Hledáte zeleninu, která obsahuje bílkoviny, nikoliv však tuky? Možná vás bude zajímat zelenina, která vypadá jako miniaturní strom. 100 gramů syrové brokolice obsahuje zhruba 4,5 gramu bílkovin. Na rozdíl od bílkovin na živočišné bázi obsahuje tato zelenina opravdu vysoké množství vitamínu C a K.

Brokolice je také dobrým zdrojem kyseliny listové, která snižuje riziko vzniku některých typů rakoviny.

Obsah bílkovin: 4,5 gramů (100 gramů syrové brokolice)

5) HRÁCH
100 gramů vařeného hrachu obsahuje zhruba 7 gramů bílkovin. Tato zelenina je skvělým zdrojem vitamínu A, C, thiaminu, fosforu a železa. Dále zde můžete najít vysoké množství vitamínů skupiny B a kyseliny listové, které snižují riziko vzniku srdečních onemocnění.

Hrách navíc obsahuje vysoké množství vlákniny. Tuto zeleninu můžete používat například do salátů nebo ji kombinovat s kuřecími prsy.

Obsah bílkovin: 7 gramů (100 gramů vařeného hrachu)

6) CHŘEST
Pokud jste se někdy připravovali na physique soutěž, určitě jste již konzumovali chřest. Kromě toho, že je chřest diuretikum, je považován za zeleninu bohatou na proteiny. 100 gramů syrového chřestu obsahuje 2,4 gramů bílkovin.

Chřest je také zeleninou číslo jedna v obsahu vitamínu K, navíc je výborným zdrojem draslíku a antioxidantů.

Obsah bílkovin: 2,4 gramů (100 gramů syrového chřestu)

7) DÝŇOVÁ SEMÍNKA
Možná jste se s dýňovými semínky setkali v koláči, takže jste asi zvědaví, co vše se s těmito semínky dá dělat. Dýňová semínka se mohou opražit, a pak být jakousi alternativou k bramborovým lupínkům. 100 gramů syrových dýňových semínek obsahuje 24,5 gramů bílkovin.

Kromě toho, že tato semena jsou plná proteinů, snižují riziko vzniku rakoviny (prsu, plic, tlustého střeva a konečníku). Navíc jsou bohaté na antioxidanty – mohou pomoci snížit oxidační stres a zánět.

Čelíte bezesné noci? L-tryptofan, který můžete nalézt v dýňových semenech by vám měl pomoci s kvalitním spánkem.

Obsah bílkovin: 24,5 gramů (100 gramů syrových dýňových semínek)

8) MUNGO FAZOLE
Ať už jsou mungo fazole součástí vegetariánského jídla nebo polevy na krůtí a sýrový sendvič, jsou skvělou volbou proteinu na rostlinné bázi.

100 gramů vařených mungo fazolí obsahuje 8 gramů bílkovin. Tyto fazole jsou plné i dalších živin – lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu, dále zinku, který hraje důležitou roli při zlepšování fyzického výkonu.

Obsah bílkovin: 8 gramů (100 gramů fazolí mungo)

Zdroj: http://www.bodybuilding.com/fun/8-high-protein-vegetables.html

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>